0

З аедно с новата Dacia Sandero у нас дебютира и приключенската версия на хечбека -  Sandero Stepway. Третото поколение на Dacia Sandero Stepway струва с 2500 лева повече от Sandero, но се очаква отново да бъде по-предпочитана заради по-яркия дизайн с излъчване на кросоувър и по-практичната функционалност с увеличен пътен просвет. Досега от популярния модел Sandero Stepway са доставени над 1,3 милиона автомобила, което представлява 65% от всички продажби на Dacia Sandero.

Заедно с новата Dacia Sandero у нас дебютира и приключенската версия на хечбека -  Sandero Stepway. Третото поколение на Dacia Sandero Stepway струва с 2500 лева повече от Sandero, но се очаква отново да бъде по-предпочитана заради по-яркия дизайн с излъчване на кросоувър и по-практичната функционалност с увеличен пътен просвет. Досега от популярния модел Sandero Stepway са доставени над 1,3 милиона автомобила, което представлява 65% от всички продажби на Dacia Sandero.

На външен вид новата Dacia Sandero Stepway привлича с излъчване на кросоувър, което се дължи най-вече на повишения пътен просвет от 174 мм и предпазните черни панели, простиращи се по цялата каросерия на автомобила. Те подхранват по-суровата визията на автомобила и са предназначени да предпазят оригиналния цвят на купето от драскотини. В дъното на предната и задната част са поставени хромирани скари, които предпазват каросерията от камъни, бордюри и други неравности на пътя или извън него.

Предните и задните светлини на модела са същите като при Sandero и в тях изпъква новият Y-образен LED светлинен елемент, но тук решетката е оребрена с хромирани детайли и е добавено хромирано лого Stepway. На покрива са монтирани нови адаптивни масивни надлъжни греди, които са проектирани така, че да могат да бъдат трансформирани в напречни. С помощта на ключ в жабката, те могат лесно да бъдат демонтирани само за няколко секунди и да се превърнат в стойка на покрива с товароносимост от 80 кг. Новото Sandero Stepway е качено на 16-инчови джанти.

В интериора на модела тапицерията носи логото Stepway, а панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил. Салонът почти не се различава от този на стандартното Sandero и предлага всички предимства като основния модел. По-високата позиция на седене на водача му дава по-добър обзор. Новата Dacia Sandero Stepway е с дължина 4099 мм, широчина 1848 мм, височина 1535 мм и междуосие 2604 метра. Новият модел предлага значително повече пространство отвътре и по-голяма функционалност за пътниците и багажа.

В салона са използвани по-качествени материали, а оборудването включва всички необходими удобства за водача и пътниците. Новото арматурно табло е покрито с тапицерия от текстил, а отворите за вентилация са с нова по-интересна форма. Изцяло новото табло е още по-ергономично и разполага с приятни на допир и външен вид материали върху вратите. Позицията на шофиране е по-удобна, благодарение на новата седалка с множество настройки по дължина и височина. Воланът се регулира във височина и в дълбочина.

Новите предни седалки и регулируемите по височина подглавници осигуряват отличен комфорт и чудесна опора за гърба, а тапицерията на седалките е от приятна материя. Пред водача е монтиран дисплей с високо качество на графиката, а на централната конзола е поставен 8-инчов сензорен екран на мултимедийната система Media Display. Екранът е лесен за използване и има интерфейс, съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay. Трите въртящи се регулатора на климатичната система са удобно разположени в средната част на централната конзола и са интуитивни за използване от водача.

На втория ред в салона на новата Daciа Sandero Stepway има три седалки, на които могат да седнат удобно двама възрастни пътници, а на кратки разстояния могат да се поберат и трима човека. Багажникът е с обем от 328 литра и разполага с равен под в две позиции, а при необходимост може да нарасне до 1108 литра при сгъване на задните облегалки. В купето има множество места за съхранение на дребни предмети - под подлакътника, в корите на вратите и в тапицерията на предните седалки.

За задвижването на новата Dacia Sandero Stepway се предлага същият 1,0-литров 3-цилиндров двигател, както и при Sandero. Освен това и двата модела се предлагат с новия агрегат TCе 100 ECO-G, който е с фабрична газова уредба на пропан-бутан и може да работи както на бензин, така и на газ (LPG). Моторът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Мощността му при работа на пропан-бутан е увеличена до 100 к.с., а максималният въртящ момент е нараснал на 170 Нм при 2000 об/мин.

На газ моторът работи още по-хармонично и е по-динамичен, отколкото на бензин. Разходът е 7,7 л/100 км, което при цена за литър пропан-бутан от 92 стотинки прави около 7 лева за 100 км. Пълният обем на резервоара за пропан-бутан е 40 литра, но използваемият е 32 литра. Бутилката е на мястото на резервната гума, а зареждането е бързо и лесно, като отнема само 2 минути. Нивото на двата типа гориво се изписва на таблото. Резервоарът за бензин побира 50 литра и благодарение на двата вида гориво, новата Dacia Sandero Stepway ECO-G има автономен пробег от над 1300 км.

Новата Dacia Sandero Stepway се предлага и в съчетание с безстепенна автоматична скоростна кутия CVT, която обаче не се комбинира с газова уредба. Тя работи доста адекватно и с нея колата се ускорява плавно и хармонично. Моделът с автоматичната трансмисия е практичен и разумен избор за градско шофиране, като разходът на гориво е по-висок само с 10%.

Новата Dacia Sandero Stepway е по-лесна за маневриране в града, което се дължи на изцяло електрическото сервоусилване на волана. Скоростният лост вече е по-къс и предавките се превключват по-лесно и отчетливо. При паркиране от голяма полза са предните и задните сензори, но най-много помага камерата за заден ход.

Новата Dacia Sandero Stepway се продава у нас във версията TCе 90 и цената започва от 23 600 лева за ниво Essential, а в по-високото ниво Comfort струва 25 400 лева. Моделът TCе 100 ECO-G с фабрична газова уредба на пропан-бутан струва минимум 24 350 лева, а версията с автоматичната скоростна кутия започва от 25 700 лева.

Технически характеристики

Dacia Sandero Stepway TCе 100 ECO-G

1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с газова уредба

6-степенна механична скоростна кутия

100 к.с. максимална мощност при 5000 об/мин

170 Нм максимален въртящ момент при 2000 об/мин

11,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

177 км/ч максимална скорост

7,7 л/100 км среден разход на пропан-бутан LPG

119 г/км емисии на СО2 (WLTP)

23 600 лева базова цена на модела